Devastarea Halei Matache, monument istoric renumit al Capitalei, a început de mai bine de un an, dar abia acum autorităţile s-au sesizat că este ceva în neregulă. În loc să aloce 10.000 de euro pentru intervenţii urgente, edilii aşteaptă ca problemele să se rezolve de la sine şi aruncă pisica de la unii la alţii.
Hala Matache a fost lăsată în ultimele luni la dispoziţia oamenilor străzii care au început să fure tot ce au găsit pe acolo, cel mai căutat fiind metalul din stâlpii de susţinere, care e vândut apoi la fier vechi.
“Au fost mai multe sesizări din partea celor care au trecut pe acolo şi au văzut cum se fură. Un om a fost chiar dus la poliţie şi i s-a făcut dosar penal, iar după câteva ore s-a întors la faţa locului şi a continuat să fure. A fost prins de cinci-şase acolo şi nu e singurul”, a declarat Nicuşor Dan, preşedintele Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.
Hoţii au săpat în zidurile de cărămidă pentru a scoate fierul care susţine structura clădirii, iar în timp aceasta s-a şubrezit foarte tare, iar acoperişul abia se mai ţine, după ce au fost scoşi stâlpii de rezistenţă. Agenţii de pază care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Matache, în imediata vecinătate a monumentului istoric nu intervin pentru a păzi clădirea de hoţi, iar Primăria Capitalei nu s-a ocupat de intervenţiile care ar trebui executate de urgenţă pentru că monumentul să nu se prăbuşească.
“Primăria a afirmat în 2011 că nu are banii necesari pentru lucrările de intervenţie de urgenţă. Este vorba despre o sumă de aproximativ 10.000 de euro”, a declarat Şerban Sturdza, vicepreşedintele Ordinului Arhitecţilor din România.
Acesta, prin asociaţia pe care o conduce, Pro Patrimoniu, şi-a propus să strângă bani pentru a se face lucrarea, însă varianta aceasta de finanţare nu a fost acceptată de edili. Atunci, a adresat o solicitare către Patronatul Societăţilor din