RA-APPS a stabilit recent preturile de pornire pentru vanzarea primelor 25 de proprietati din cele peste 700 care vor fi puse in vanzare, iar anuntul a starnit valva in piata imobiliara.
"Consider ca este netransparenta si superficiala metoda prin care RA-APPS incearca sa isi valorifice activele. Vanzarea activelor si publicitatea anterioara acesteia ar trebui sa respecte niste proceduri stricte pentru a asigura o comunicare eficienta catre toti potentialii cumparatori si obtinerea celor mai eficiente rezultate in urma vanzarii", spune Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluare al companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox, unul din cei mai importanti jucatori din piata de profil.
Sergentu este de parere ca din felul in care proprietatile sunt prezentate de RA-APPS nu se intelege explicit care este potentialul lor si nici nu exista criterii valide pentru aprecierea valorii acestora.
O opinie similara impartaseste si Robert Mocanu, consultant evaluator in cadrul Darian, cea mai mare companie de evaluare din Romania. "Majoritatea imobilelor au datele incomplete. De exemplu, nu apar suprafetele construite, desfasurate sau utile aferente fiecarei proprietati in parte, conditia cladirilor, starea de degradare etc. In plus, la terenuri nu cunoastem localizarea exacta, regimul juridic (intravilan sau extravilan), deschidere si utilitati", spune Mocanu.
Favorizeaza persoanele care stiu proprietatile
"Desi la unele dintre proprietati pretul de pornire poate fi in linie cu piata, in cazul proprietatilor de patrimoniu sau a celor cu o valoare exceptionala, modalitatea aleasa de prezentare si de vanzare este total nepotrivita si cu siguranta va favoriza persoanele interesate ce au cunoscut in prealabil proprietatile. In acelasi timp, multi investitori potentiali vor fi exclusi pentru ca nu inteleg pe deplin ce se afla in sp