Comisarul pentru politică regională Johannes Hahn şi comisarul pentru politică monetară Olli Rehn au anunţat astăzi suspendarea a 495 de milioane de euro, reprezentând 29% din alocările pentru 2013 din fondurile europene pentru Ungaria, din cauza lipsei unor măsuri convingătoare din partea Guvernului de la Budapesta pentru corectarea deficitului care trebuie să ajungă la 3% din PIB.
Este pentru prima dată când Comisia Europeană ia o astfel de măsură. Regulamentul privind fondurile de coeziune în permit să suspende parţial sau total angajamentele pentru un stat UE indisciplinat. Ungaria mai are însă timp să ia măsurile necesare pentru a evita măsura propusă de Comisia Europeană. Dacă Guvernul de la Budapesta va anunţa măsuri suficient de convingătoare, suspendarea decisă astăzi poate fi ridicată. În caz contrar, suspendarea celor 495 de milioane de euro va deveni efectivă de la 1 ianuarie 2013.
Citeşte Cum "a fentat" Budapesta regulile UE privind deficitul şi care a fost avertismenul Bruxelles-ului.
Pe 11 ianuarie, Comisia Europeană a anunţat că Ungaria ar putea fi prima ţară din UE pentru care Executivul UE ar putea cere suspendarea plăţilor din fondurile de coeziune anul viitor ca urmare a lipsei măsurilor „durabile" pe corectarea deficitului, a anunţat la acel moment vicepreşedintele CE, Olli Rehn.
Avertismentul a venit în contextual prezentării rezultatelor evaluărilor Comisiei Europene pentru primul „lot" de cinci ţări aflate în pericolul unui deficit excesiv. Malta, Belgia, Cipru şi Polonia au luat măsuri suficiente pentru corectarea acestuia, dar Ungaria nu a dovedit că măsurile anunţate de Budapesta ar putea corecta deficitul pe termen lung.
"În 2012 e nevoie de mai multe măsuri de corecţie din partea Guvernului maghiar pentru că, anul trecut, măsurile luate au fost unice şi nu permanente. Este şi motivul pentru