Comitetul anti-tortură al Consiliului Europei a anunţat că tratamentul voluntar de acest gen, deşi este rar în Germania, este \"degradant\", relatează BBC. Sursa: SHUTERSTOCK
În Germania, doar cinci agresori sexuali pe an au optat pentru castrare, sperând că le vor fi reduse, în acest fel, pornirile sexuale, dar şi pedeapsa cu închisoarea.
Recomandarea comitetului nu este însă obligatorie, dar are o mare influenţă.
Prevenirea torturii
Titlul oficial al acestui comitet este Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT).
"Castrarea chirugicală este o intervenţie ireversibilă, mutilantă, care nu poate fi considerată o necesitate medicală, în contextul tratamentului aplicat violatorilor", se arată în raportul CTP. Documentul se bazează pe o anchetă realizată în Germania, în noiembrie-decembrie 2010.
Autorităţile germane susţin că acest procedeu nu este o pedeapsă, "ci un tratament care permite ca o suferinţă legată de un comportament sexual anormal să fie vindecată sau cel puţin ameliorartă".
Potrivit raportului, dintre cele 104 persoane operate între 1970-1980, doar 3% au recidivat, comparativ cu aproape jumătate dintre cei care au refuzat castrarea sau le-a fost refuzată de către autorităţi.
Efecte fizice şi mentale pe termen lung
CTP a obiectat faţă de această practică, susţinând că efectele fizice sunt ireversibile şi ar putea avea consecinţe serioase fizico-mentale.
Castrarea nu este conformă cu standardele internaţionale şi nu este menţionată în ghidul redactat de Asociaţia Internaţională pentru Tratamentul agresorilor sexuali (IATSO). Nu există nicio garanţie că în acest fel se reduce nivelul testosteronului persoanei respective. Rămâne sub semnul întrebării dacă această operaţie consensuală va fi întotdeauna "cu adevărat liberă