Mai mulţi codebitori pentru un singur împrumut, dar şi exprimarea salariului în valută îi pot ajuta pe români să ia sume mai mari de la bănci. Sursa: SHUTTERSTOCK
Noile reguli impuse de Banca Naţională prin regulamentul de creditare al persoanelor fizice pot fi ocolite, iar clienţii care îşi luaseră gândul de la credite de o valoare mare îşi pot face din nou planuri de împrumut. Cu condiţia să apeleze la unele artificii. Astfel, marea problemă pe care o ridică noile reguli de creditare este că suma maximă a creditului scade foarte mult.
Practic, bazându-se pe acelaşi venit, creditele de nevoi personale cu ipotecă pe care le vor putea accesa clienţii scad cu 40%, iar creditele de consum negarantate scad cu 25%, potrivit calculelor brokerului de credite Kiwi Finance.
Pentru a avea acces la credite mai mari, "clienţii pot să vină însă cu codebitori. Unirea veniturilor mai multor persoane le poate deschide calea către un împrumut mai mare", a spus Traian Stancu, director de vânzări al brokerului de credite Kiwi Finance.
Cereţi salarii în euro
Suma maximă în valută la care clienţii au acces scade mult şi deoarece clienţii cu venituri în lei care iau credit de consum în altă monedă vor avea gradul maxim de îndatorare stabilit după ce se ia în calcul o depreciere acută a leului în raport cu respectiva valută.
Test pe care nu ar fi însă nevoiţi să îl treacă, dacă ar încasa veniturile în moneda creditului. România are o economie euroizată, iar multe firme încasează contractele în echivalentul în euro. Soluţia la care pot recurge angajaţii ar fi să ceară angajatorului să le indexeze salariul la euro, aproape singura valută în care băncile acordă credite.
Dobânzi mai mici
Un ajutor ar putea veni şi din partea băncilor, care pot scădea nivelul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu