Noul ministrul al Dezvolării Regionale şi Turismului (MDRT), Cristian Petrescu, a explicat, într-un interviu acordat \"Evenimentului zilei\", în ce perioade vor fi verificaţi hotelierii pentru a vedea dacă ţin deschis cel puţin şase luni pe an şi admite că ar trebui făcut un inventar, la nivel de minister, al hotelurilor lăsate în paragină. Sursa: VLAD STĂNESCU
În ceeea ce priveşte locuinţele pentru tineri, acesta a explicat că discută cu specialiştii de la Finanţe posibilitatea subvenţionării a jumătate din chirie.
EVZ: Există un inventar naţional al hotelurilor lăsate în paragină?
Cristian Petrescu: Nu există o asemenea evidenţă la nivel naţional. Un inventar la minister al situaţiilor de acest gen ar fi necesar, am şti şi noi exact cum să ne raportăm la fiecare caz în parte, interesul nostru fiind acela de a stimula reintroducerea hotelurilor în circuitul turistic. Unii proprietari ar putea avea nevoie de un cadru legislativ stimulativ, şi pe aceştia trebuie să încercăm să-i ajutăm. Alţii sunt dezinteresaţi şi au cumpărat hoteluri doar pentru speculaţii imobiliare, ori pe aceştia trebuie să îi supraimpozităm.
Câte staţiuni balneare atestate avem în prezent şi câte vor primi acest statut în următoarea perioadă?
Avem zece localităţi care au primit anul trecut, prin Hotărâre de Guvern, statutul de staţiuni balneare sau balneoclimaterice, după ce Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie Bucureşti a atestat calitatea factorilor naturali cu proprietăţi de cură din respectivele locaţii. În acest an avem în discuţii alte zece localităţi.
Daţi câteva exemple.
Pentru cinci dintre acestea, suntem pe ultima sută de metri, ne aflăm în procesul de avizare, astfel că în această primăvară, şi localităţile 1 Mai, Buziaş, Eforie Nord, Vatra Dornei şi Geoagiu Băi vor fi atestate ca staţiun