Comisia Europeană aprobă un ajutor de stat de peste un miliard şi jumătate de lei pentru închiderea a trei mine ale Companiei Naţionale a Huilei. Ajutorul de stat, care în euro înseamnă 270 de milioane de euro, va fi acordat pentru închiderea minelor de cărbune necompetitive din unităţile Petrila, Uricani şi Paroşeni.
Măsura respectă normele europene, a decretat Executivul Comunitar, întrucât sprijinul financiar acordat pentru acoperirea costurilor de producţie va scădea progresiv, iar România s-a angajat să adopte măsuri complementare pentru diminuarea impactului social şi de mediu după închiderea minelor. Andreea Orosz, Magazin european: Măsura respectă normele comunitare
O decizie a Uniunii Europene din 2010 permite autorităţilor publice să acorde, în anumite condiţii, până în 2018, ajutoare pentru a susţine acest proces.
Compania Naţională a Huilei deţine şapte unităţi de producţie de cărbune - Lonea, Petrila, Livezeni, Vulcan, Paroşeni, Lupeni şi Uricani. România a decis să închidă trei dintre aceastea. Prima, Petrila, va fi închisă până la sfârşitul anului 2015, iar celelalte două, Uricani şi Paroşeni, până la sfârşitul anului 2017.
România s-a mai angajat să susţină angajaţii care urmează să fie concediaţi şi reconversia profesională a acestora, pentru a-i ajuta să-şi găsească un loc de muncă în afara industriei cărbunelui.
Pe de altă parte, FMI a solicitat Guvernului să înceapă, până la sfârşitul lunii septembrie, procedurile de lichidare a Companiei Naţionale a Huilei, după ce activele neviabile vor fi separate de cele considerate valoroase. Informaţia se regăseşte în scrisoarea de intenţie convenită în urma misiunii din ianuarie-februarie.
Documentul arată că Guvernul este obligat să transfere cel târziu în luna februarie către ANAF activele neviabile ale CNH. Scrisoarea mai prevede că minele viabile vor fi „o