Un studiu recent aduce inca o dovada in sprijinul faptului ca gravidele trebuie sa aiba un meniu foarte variat. Asta, daca nu vor ca bebelusii pe care ii vor naste sa devina mofturosi.
Zece ani de cercetari au dus la concluzia ca mirosurile si gusturile la care fatul este expus in prima parte a existentei sale, cea intrauterina, vor fi recunoscute apoi si preferate celor pe care nu le cunoaste, relateaza Daily Mail.
Potrivit cercetatorului Benoist Schaal, din cadrul Universitatii din Dijon, in timpul sarcinii, la creierul in formare al fatului ajung informatii legate de alimentele consumate de mama, cu consecinte pe termen lung. Nu e de mirare de ce bebelusii ai caror mame au consumat alcool in timpul sarcinii se ling pe buze doar la mirosul alcoolului, chiar daca, teoretic, nu l-au gustat niciodata.
In mod similar, in cadrul unui experiment, s-a aratat ca bebelusii ai caror mame consumasera usturoi in timpul sarcinii au reactionat foarte bine la aceste mirosuri, desi nu mancasera niciodata asa ceva.
Un alt experiment s-a concentrat asupra gustului vaniliei si preferintelor formate imediat dupa nastere. Aceasta aroma, folosita la laptele praf in Germania pana in 1992, s-a regasit sau nu in ketch up-ul oferit spre degustare mai multor subiecti cu avrste cuprinse intre 12 si 59 de ani. S-a dovedit ca cei care fusesera alaptati din biberon, cu lapte praf cu aceasta aroma, au preferat si ketch up-ul cu o vaga aroma de vanilie, spre deosebire de cei care fusesera alaptati.
Un studiu recent aduce inca o dovada in sprijinul faptului ca gravidele trebuie sa aiba un meniu foarte variat. Asta, daca nu vor ca bebelusii pe care ii vor naste sa devina mofturosi.
Zece ani de cercetari au dus la concluzia ca mirosurile si gusturile la care fatul este expus in prima parte a existentei sale, cea intrauterin