Dacă situaţia din Iran şi Siria escaladează şi apar indicii clare privind o reluare a creşterii economice la nivel mondial, preţul barilului de petrol ar putea exploda oriunde între 150 şi 200 de dolari, ceea ce ar echivala cu scumpirea în România a unui litru de benzină cu 1-2 lei, până la un nivel apropiat de 9 lei pe litru, în cazul sortimentelor de top.
Tensiunile dintre Occident şi Iran privind programul de dezvoltare a capacităţilor nucleare de către liderii de la Teheran au dus la scumpirea petrolului la nivel mondial. Investitorii se tem de o eventuală întrerupere a alimentării cu ţiţei iranian a pieţei globale dar şi de "gâtuirea" acestei alimentări la nivel global, în cazul în care Iranul blochează strâmtoarea Ormuz.
Cotaţia barilului de petrol Brent, cotat pe piaţa de contracte futures, a scăzut însă la începutul şedinţei de tranzacţionare de miercuri cu 52 de cenţi, până la 121,14 dolari, după ce în şedinţa precedentă a atins maximul ultimelor nouă luni, conform Bloomberg.De la începutul anului barilul s-a scumpit cu circa 13%.
Investitorii au dus miercuri cotaţiile barilului de petrol în jos şi pe fondul discuţiilor dintre Teheran şi Occident, liderii Iranului declarându-se deschişi unor discuţii oficiale privind propriul program de dezvoltare a unor proiecte nucleare civile, după cum susţin ei.
Oficialii Agenţiei Internaţionale de Energie Atomică (AIEA) au anunţat însă, miercuri la orele prânzului, că oficialii iranieni le-au interzis accesul la o anumită bază militară, ceea ce înseamnă că discuţiile dintre Occident şi Teheran privind programul nuclear nu au cum să aibă o finalitate concretă.
Tampiza, Lukoil: Problemele geopolitice sunt contrabalansate de lipsa revenirii creşterii economice, deci a cererii
România va fi, la rândul ei, afectată imediat de eventuala majorare a barilului, preţurile locale fiind str