Inspectorii Agenţiei internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) au catalogat misiunea lor de monitorizare de două zile în Iran drept un eşec. Declaraţia acestora vine după ce echipei i-a fost refuzat accesul la o bază militară suspectată de Occident că ar derula operaţiuni de îmbogăţire a uraniului în scopuri militare.
Într-un comunicat difuzat în noaptea de marţi spre miercuri, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a relevat refuzul Teheranului de a acorda misiunii acestei Agenţii ONU acces la o presupusă instalaţie nucleară din Parchin, situată într-o bază militară. În acest comunicat, AIEA nu oferă informaţii asupra a ceea ce intenţionează să facă după acest eşec, pe care îl va dezbate în Consiliul Guvernatorilor pe 5 martie.
"Este dezamăgitor că Iranul nu a acceptat cererea noastră de a vizita Parchin în prima sau cea de-a doua misiune", a declarat directorul general al AIEA, japonezul Yukia Amano, citat în document. "Noi ne-am angajat cu un spirit constructiv, dar nu s-a ajuns la niciun acord", a adăugat Amano.
Declaraţiile de partea iraniană au fost diferite. Ambasadorul Teheranului la AIEA, Ali Asghar Soltanieh, prezent la negocierile din capitala iraniană, a declarat marţi că "aceste negocieri vor continua în viitor". Cea de a "doua rundă a negocierilor a vizat cooperarea şi înţelegerea reciprocă dintre Iran şi AIEA", a continuat el, calificând discuţiile ca "intense", dar fără să ofere detalii despre conţinutul acestora.
În luna noiembrie 2011, AIEA publica un raport în care sublinia că Iranul ar fi efectuat teste relevante pentru dezvoltarea unor dispozitive nucleare explozive. În urma acestor dezvăluiri, SUA şi UE au înăsprit sancţiunile la adresa Teheranului, măsuri ce vizează în principal industria petrolieră şi sectorul bancar. Tensiunile cu Iranul au sporit, de asemenea, în contextul speculaţiilor conform cărora