Descoperirea facuta de telescopul Hubble a lasat fara suflare pe cei ce studiaza spatiul extraterestru si existenta formelor de viata din acesta. GJ1214b
Sursa imagine: telegraph.co.uk
Faimosul telescop a descoperit o planeta plina de apa, cu o atmosfera groasa si plina de aburi in apropierea Terrei.
Astronomii au numit-o GJ1214b, este mai mare de aproximativ trei ori decat Pamantul si mai grea – mare parte din suprafata sa este formata numai din apa - de aproape sapte ori decat acesta.
GJ1214b graviteaza in jurul unei stele rosii pitice, la o distanta de doua milioane de kilometri fata de Pamant si are o temperatura ce ajunge la 200 grade Celsius.
Studierea mai atenta a “Planetei de Apa” a sugerat faptul ca, gazele care inconjoara intreaga entitate ar putea fi pur si simplu o “ceata” similara cu cea din jurul lui Titan, sau a uneia din lunile lui Saturn.
"Super-Pamantul", a fost descoperit de oamenii de stiinta americani care lucreaza in cadrul Proiectului MEarth.
"GJ 1214b este ca nicio alta planeta pe care noi o stim. Temperaturile ridicate şi presiunea atmosferica ar da nastere la materiale exotice, cum ar fi "Ghiata Fierbinte" sau "apa superfluida", substante care sunt complet străine de experienta noastră de zi cu zi", a declarat Zachory Berta, autorul principal al studiului de la Harvard Smithsonian Center for Astrophysics.
In urmatorii ani o alta observare ar putea fi lansata asupra “Planetei de Apa” cu ajutorul Telescopului James Webb, avand in vedere distanta foarte mica a acesteia fata de Pamant.
Sursa: The Telegraph 1. Astronomii uimiti de sunetele planetei Saturn. ASCULTA AICI Publicat in 24 martie 2011 la 15:12
Undele radio trimise de planeta Saturn sunt diferite in emisferele de nord si de sud, lucru ce poate afecta felul in care cercetatorii masoara lungimea unei zile pe Saturn. Da