Inaintea actualei sesiuni, liderii PDL si-au anuntat ambitioase intentii de legiferare, de la revizuirea Constitutiei ori Codul de procedura civil, pana la legea privind colaborarea intre Guvern si Parlament pe afaceri europene etc. Ar mai fi pe lista, anul acesta, reorganizarea administrativa a tarii, legea sanatatii si altele importante, numai ca exista un mic impediment: legislativul roman are probleme severe, imbolnavit de greva opozitiei, iar alegerile locale l-ar putea face sa sucombe de-a dreptul.
Datele concrete: in 2008, la alegerile locale, un numar de 72 de parlamentari (plus cativa europarlamentari) au decis sa candideze pentru diverse posturi, semn ca, inca de atunci, administratia locala incepea sa devina mai tentanta decat cea de la Bucuresti. Nu avem niciun motiv sa credem ca anul acesta va fi altfel, avem, in schimb, destul ca sa credem pe dos. Anume ca inghesuiala va fi mult mai mare, mai ales in conditiile in care PDL ramane acelasi partid cu probleme de resurse umane (doar 80.000 de membri, dupa recensamantul de partid de acum cateva luni, pentru locale fiind nevoie de cca.45.000 de candidati), parlamentul se va reduce cu cca.60 de locuri din cauza scaderii populatiei, UNPR e in criza si mai mare de oameni decat democrat-liberalii samd. Pana si in UDMR sunt multi alesi ingrijorati ca partidul lui Tokes i-ar putea lasa in afara parlamentului, in toamna.
In plus, pe listele PDL vor trebui inghesuiti, in toamna, si actualii ministri, pentru ca altfel ar fi un vot de blam indirect dat guvernului MRU. Multi membri ai vechii garzi din PDL nu mai au, pe de alta parte, garantia ca partidul ii mai trimite in parlament, din toamna, dupa recentele schimbari de garnituri la nivelul guvernului, astfel ca localele ar fi ultimul glont. Chiar si Emil Boc ar putea prefera primaria Clujului unui loc de deputat.
E posibil ca, tinand cont de motiv