Zaharul sau "moartea alba", asa cu l-au numit nutritionistii, poate fi responsabil pentru afectiuni extrem de grave precum diabetul si bolile de inima. Nu zaharul este vinovatul pentru riscul acestor boli, ci secretia unui hormon, insulina, care are rolul de a transporta zaharul din sange catre celule. Efectele zaharului sunt si mai periculoase atunci cand acesta este rafinat sau cand este consumat in combinatie cu amidon. Potrivit healthtoday.com, exista cateva modalitati de a reechilibra organismul si a rupe acest lant vicios. Sa renunti la cartofi, orez, faina, cereale, paine, prajituri, paste si alte alimente care inseamna amidon poate fi aproape imposibil. Iata, in cele ce urmeaza, cinci moduri de pastra carbohidrati in dieta zilnica fara a creste nivelul zaharului:
Mananca legume foarte putin gatite
Efect: Calmeaza ritmul digestiei
Legumele sunt foarte bogate in fibre solubile. Din acest motiv ele sunt considerate un bun neutralizator al zaharului intrucat contin mai multe fibre si mai putin zahar. Daca legumele sunt gatite prea mult isi pierd capacitatea de anihilare a zaharului si a amidonului. Legumele semipreparate ajung in stomac in bucati mari, determinand astfel o digestie mult mai lenta.
Poti incepe cu o salata
Efect: Calmeaza ritmul digestiei
Fibrele solubile din legume precum fasolea, morcovii si din fructe precum merele si portocale actioneaza in intestin ca un burete si tin zaharul blocat intre molecule. In timp ce se dizolva, fibrele din legume si fructe elibereaza glucoza care se deplaseaza lent in vasele de sange, deci organismul nu va avea nevoie de o cantitate mare de insulina.
Rasfata-te cu un pahar de vin inainte de cina
Efect: Ficatul nu va mai secreta atat de multa glucoza
Consumat in cantitati rezonabile alcoolul are proprietati unice de a bloca zaharul. In mod normal printre functiile