Deşi e om al munţilor, suceveanul Andrei Baniaş e un iubitor al scufundărilor, avândcel mai prestigios brevet internaţional. Vară, iarnă, scafandrul caută adâncurile fără să-i pese de vreme. „Marea Neagră este un teritoriu virgin pentru scufundători, având peşteri ce n-au fost explorate”, povesteşte Andrei. Sursa: Sergiu RusuSursa: Sergiu Rusu
1 /.
Suceveanul Andrei Babiaş (31 de ani), instructor de scafandri atestat de National Association of Underwater Instructors (NAUI - una dintre cele mai importante asociaţii din lume de brevetare a scafandrilor şi instructorilor de scufundare), a încercat să facă o afacere din hobby-ul său şi s-a decis să-i înveţe pe toţi cei interesaţi tainele scufundărilor.
Cursuri de scufundat printre munţi
Andrei predă teoria şi practica scufundărilor de agrement, iar un curs de Scuba Dive, pentru începători, ajunge la 700 de lei.
Cursurile practice se ţin în piscinele acoperite din Gura Humorului, iar instructorul le pune la dispoziţia cursanţilor echipamentele, materiale de curs traduse în română, iar la final le asigură un brevet internaţional de scafandru, cu care elevii săi vor putea să se scufunde peste tot în lume, până la 18 metri adâncime.
Recent, Andrei i-a dus pe cei mai experimentaţi membri ai clubului său, North Wave Dive Club” (NWDC), într-o aventură extremă, aceea a scufundărilor sub gheaţă (Ice Diving). Locaţia: lacul Doga, lângă Tecuci.
Explorări în lacul îngheţat
„Iniţial şi-au anunţat prezenţa mai mulţi scafandri, dar până la urmă, din cauza drumurilor înzăpezite, am fost doar cinci. Din aceştia, doi au constituit grupul de suport de la suprafaţă şi trei au fost scafandrii activi care s-au scufundat sub stratul de gheaţă. Temperatura în aer a fost de aproximativ -13 grade Celsius şi vânt în rafale. Temperatura apei a fost de +2 grade Celsius, iar grosi