Anumite zone din Europa Centrala si de Est, paralizate de ninsorile abundente, s-ar putea confrunta cu noi probleme si alte victime din cauza inundatiilor ca urmare a topirii zapezilor din primavara, a avertizat marti Agentia ONU pentru reducerea riscului de dezastre (UNISDR). Temperaturile in Bulgaria si Romania ar urma sa creasca intre opt si zece grade Celsius in urmatoarele zece zile, rupand gheata de-a lungul Dunarii, arata raportul agentiei citat de Agerpres.
"In timp ce mii de oameni raman inzapeziti din Serbia pana in Bulgaria, exista semne de alarma ca inundatii devastatoare vor provoca pierderi de vieti omenesti si bunuri economice", a declarat Margareta Wahlstroem, reprezentantul special al UNISDR. Constructii fara o infrastructura adecvata in cazul inundatiilor, cum ar fi baraje si diguri, vor fi afectate in mod special, a adaugat ea.
Recentele caderi abundente de zapada si valul de frig care a lovit diverse zone ale Europei au provocat moartea a peste 600 de persoane.
Din cauza conditiilor meteo extreme comunitati intregi au fost private de transport, scoli, spitale si energie electrica.
"Este momentul acum ca autoritatile din aceste tari, Crucea Rosie, platformele nationale de reducere a riscului de dezastre, precum si autoritatile pentru protectie civila sa faca planuri pentru a se asigura ca nu vor exista pierderi de vieti omenesti in inundatiile care vor veni", a declarat Denis McClean, purtatorul de cuvant al organismului ONU. "Insa, de asemenea, trebuie sa ne gandim ca acest dezastru a aratat starea actuala a infrastructurii publice din aceste tari", a adaugat el.
Comisia Europeana a instituit Sistemul European de Alerta in caz de Inundatii (EFAS), dupa inundatiile de pe Elba si Dunare din vara anului 2002. UNISDR a estimat ca topirile de zapada care vor urma vor supune la cel mai importan