Cercetatorii de la Institutul National pentru Securitate Miniera si Protectie
Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani au stabilit, in urma masuratorilor de la nivelul solului, ca exista o fisura la conducta de gaz principala, undeva pe strazile Coposu-Sincai. Potrivit directorului INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu, concentratia de gaze masurata la nivelul solului era extrem de mare.
"Am reusit sa facem o cercetare amanuntita la fata locului, in incaperea unde s-a produs deflagratia, la club, dar si in spatiile adiacente clubului, respectiv in incaperea notarului. Acolo nu am putut intra pana ce nu s-a asigurat incaperea.
Astazi (nr: miercuri) am prelevat probe, impreuna cu procurorii de la Parchet, iar acestea le vom expertiza in laboratoarele noastre.
Mai departe ne intereseaza sa aflam cum s-a produs migratia gazelor prin sol inspre toaleta de la femei si in cazul celei de-a doua explozii care a fost sursa de initiere capabila sa produca deflagratia. Sunt o multime de variante care ar fi putut sa produca deflagratia pe care trebuie sa le analizam", spune Constantin Lupu, directorul Institutului National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva.
Potrivit cercetatorilor de la INSEMEX explozia de la Sighet reprezinta "un caz aparte", iar cercetarile in asemenea situatii nu seamana.
Pentru stabilirea cat mai exacta a cauzelor care au stat la producerea deflagratiei, pe langa ancheta de la fata locului, prelevarea probelor si expertizarea lor, cercetatorii de la INSEMEX vor trebui sa discute si cu accidentatii, in momentul in care acest lucru va fi posibil.
Cercetatorii de la Institutul National pentru Securitate Miniera si Protectie
Antiexploziva (INSEMEX) Petrosani au stabilit, in urma masuratorilor de la nivelul solului, ca exista o fisura la conducta de g