Două filme nominalizate la Oscar spun în acest an povestea începuturilor cinematografiei. Unul, purtând hainele în alb şi negru ale trecutului şi vorbindu-i limba mută. Celălalt, privind spre viitor şi luându-l în stăpânire cu toate cele trei dimenisiuni ale sale.
"The Artist" spune povestea lui George Valentin, un mare actor din filmele mute de la sfârşitul anilor '20 care cade în uitare şi în sărăcie odată cu apariţia sonorului. E un film mut şi alb negru, după cum le atrăgea atenţia spectatorilor moderni un afiş de la casa de bilete a unui cinematograf de mall bucureştean. "Hugo", pe de altă parte, vorbeşte despre părintele efectelor speciale, magicianul Georges Melies, a cărui viaţă se apropie de un sfârşit trist, şi întâlnirea lui salvatoare cu un băieţel orfan, pe nume Hugo Cabret. Acţiunea se petrece în 1931, însă filmul, 3D, beneficiază din plin de tehnologia zilelor noastre. The "Artist" are 10 nominalizări la Oscar, "Hugo", 11, iar lupta dintre cele două filme despre film se anunţă strânsă.
"Hugo", "cadoul făcut de Martin Scorsese cinematografiei"
"Cred că este extraordinar că se întâlnesc la Oscar două filme care omagiază istoria acestei arte atât de ameninţate astăzi. Cred că va fi una dintre cele mai interesante ediţii ale premiilor Academiei, pentru că se întâlnesc multe filme de acelaşi calibru şi o falangă de regizori mari", este încântată de nominalizările din acest an Manuela Cernat, critic de film şi prorector la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti.
Dintre cele două pelicule, pe Manuela Cernat a cucerit-o "Hugo", în regia lui Martin Scorsese. "El priveşte viitor. E un cineast care se dovedeşte extrem de tânăr, pariază pe 3D şi ne oferă o poveste minunată. Este chiar un cadou pe care Scorsese şi cinematografia americană îl fac celei de-a şaptea arte. "The Artist", pe de altă parte, este un omagiu