Ca raspuns la scutul american anti-racheta, Rusia isi va intari fortele de aparare aeriana, scutul din jurul Moscovei si bazele fortelor strategice, va construi noi statii de monitorizare in completare la cele deja existente si va crea "asemenea sisteme pentru care nici un alt sistem de aparare nu va constitui in obstacol", a declarat miercuri Vladimir Putin, citat de Interfax. El a anuntat ca, in cadrul raspunsului asimetric al Rusiei, vor avea prioritate "trupele strategice nucleare, cele ale apararii aeriene, aviatia, sistemele cosmice, precum si mijloacele de spionaj".
"Tratatul de dezarmare a creat un echilibru, exprimat inclusiv printr-o forma juridica internationala. Americanii au incalcat una dintre prevederi (prin stabilirea scutului anti-racheta in Romania, Turcia si Polonia - n.red.). Ce e de facut? Trebuie sa cream propriul nostru scut, sau sa dam un raspuns asimetric", s-a intrebat Putin la o discutie cu comandantii de brigazi si divizii. Potrivit spuselor sale, a crea un sistem propriu de aparare anti-racheta este, in primul rand, scump si, in al doilea rand, nu este foarte clar ce impact va avea.
"Sa investesti in asa ceva este, pentru moment, inoportun, mai ales ca este vorba de foarte multi bani", a explicat Putin.
"Avem Topol-M, Yars care sunt pe mare - sunt rachete din noua generatie. Din acest punct de vedere putem spune ca am luat-o usor inaintea partenerilor americani, pentru ca ei trebuie sa-si modernizeze potentialul nuclear", a continuat Putin.
E adevarat, a adaugat el, "ei au mers mai departe decat noi, au optat in favoarea producerii si utilizarii armamentului de mare precizie. Dar si noi lucram in aceasta directie".
Rusia, a afirmat premierul Putin - candidat la prezidentialele din martie 2012, are "perspectiva foarte buna, poate chiar mai interesanta decat partenerii nostrii. Toate ac