Dupa manifestatiile din ianuarie, autoritatile, in loc sa genereze si sa implementeze idei pentru cresterea bunastarii, au ramas cu impresia existentei unor carente doar la nivelul comunicarii. Masurile economice din ultimii ani sunt considerate bune dar comunicarea lor deficienta.
Noul apel de a genera 1.5% din PIB in 60 zile prin actiuni impotriva evaziunii, poate fi incadrat in mod serios doar la categoria exercitii de imagine.
Evaziunea poate fi adresata in mod serios doar prin actionarea simultana pe 3 paliere:
1) reducerea taxelor si impozitelor si simplificarea fiscalitatii;
2) cresterea penalizarilor pentru diferitele fapte si activitati din economia gri;
3) compensarea diferitelor segmente din aparatul de stat in functie de performanta si proportional cu sumele generate ( sporeste probabilitatea ca penalizarile sa se materializeze ).
Exista numeroase estimari privind economia gri. Sumele sunt impresionante si in crestere.
Economia gri nu poate creste fara a fi cautionata.
Pot fi generate explicatii alternative pentru dezvoltarea economiei gri, una fiind asigurarea unei supape de presiune pentru ca populatia sa nu rabufneasca in conditiile actuale de austeritate prelungita. O alta explicatie sugereaza existenta in portofoliul de afaceri a asa numitilor “king makers”, atat a afacerilor curate precum si a unora mai putin licite.
Evaziunea fiscala se realizeaza atat in conditiile existentei produsului ori a prestarii serviciilor, precum si in lipsa acestora (cum este cazul anumitor rambursari de TVA).
Lupta cu evaziunea este sus pe agenda publica si prin urmare aceste actiuni tactice au menirea de a relansa increderea in demersul autoritatilor. In trecut au mai fost lansate astfel de actiuni care au vizat cartusele de tigari, evitandu-se marile focare, de la porturi la vami interne, de la alcool la panifica