În urmă cu cinci luni era adus în fruntea Ministerului Afacerilor Europene pentru a pune ordine în complicata problemă a atragerii fondurilor UE. Ce a reuşit Leonard Orban, fost comisar european, în acest interval a fost deblocarea Programului Operaţional Regional şi reluarea transmiterii de facturi de decontare la Bruxelles. În aceeaşi vreme, fondurile pentru POSDRU (programul pentru resurse umane) au fost întrerupte, lucru care arată că lucrurile ridică, în continuare, mari probleme. Leonard Orban susţine însă, într-un interviu pentru ZF, că el este un "coordonator pe orizontală", şi nu un "ministru al fondurilor europene", iar mandatul său şi al ministerului sunt limitate, instituţia neavând atribuţii de control suplimentar pe fondurile europene.
Instalat în fruntea nou-creatului Minister al Afacerilor Europene cu scopul declarat de a atrage mai mulţi bani europeni, Leonard Orban subliniază, la cinci luni de atunci, limitele mandatului său: "Nu sunt ministrul fondurilor europene", iar ministerul nu are "un rol suplimentar de control. "
Cu o rată de absorbţie submediocră, acum în jur de 6% din totalul celor aproape 20 mld. euro puse la dispoziţia României de UE, cu fondurile pe Programul Operaţional Regional sistate, Orban (51 de ani) avea să-şi fixeze ca ţintă la venirea în Guvern atragerea de către România în 2012 a 20% din fondurile structurale, venind mai apoi cu precizări şi mai ambiţioase: absorbţia a 3,5 mld. euro fonduri structurale şi a 2,5 mil. euro fonduri pentru agricultură. Tinta rămâne, spune Orban, dar precizează din capul locului: un ministru nu se poate substitui pe partea de implementare a programelor cu fonduri nerambursabile autorităţilor de management.
"Ceea ce se întâmplă pe partea atragerii fondurilor UE este o muncă de echipă."
Şi adaugă: "Mecanismul de coordonare este soft." Ce este important în această frază