Banca Centrală Europeană dorește ca a doua licitație de împrumuturi ieftine pe trei ani de săptămâna viitoare să fie și ultima, punând din nou presiune pe guvernele naționale să asigure viitorul pe termen lung al zonei euro.
Importanți membrii ai consiliului BCE speră ca suma totală a împrumuturilor ce vor fi contractate la licitația din 29 februarie să se situeze sub 1.000 de miliarde de euro, fapt care ar susține planul lor de a înceta aceste operațiuni, anunță portalul de știri financiare CNBC.
Băncile comerciale, prea dependente de BCE
Surse din interiorul Băncii Centrale Europene mărturisesc că sunt îngrijorate de dependența crescândă a băncilor europene de fondurile BCE, fapt care dăunează eforturilor acestei instituții de a sprijini reluarea împrumuturilor interbancare.
Citeşte aici ce a făcut Mario Draghi pentru a proteja BCE de încasarea unor pierderi din expunerea ce o are pe Grecia
Banca centrală a oferit prima tranșă de împrumuturi ieftine pe trei ani în luna decembrie pentru a preveni înghețarea pieţei interbancare, fapt care ar fi agravat criza datoriilor suverane. Băncile s-au năpustit atunci să profite de pe urma acestei oferte, iar Mario Draghi, președintele BCE a declarat că „o criză financiară majoră a fost evitată”.
Riscurile banilor ieftini
Unii lideri europeni au sperat ca BCE să continue să susțină economiile naționale prin licitații adiționale de împrumuturi ieftine, cunoscute sub acronimul LTRO. Însă, banca centrală dorește să mențină presiunea asupra guvernelor de a îmbunătăți sistemul de apărare financiară european prin politici economice mai coerente și prin creșterea puterii financiare a Mecanismului de Stabilitate Europeană (ESM) care va intra în funcțiune la mijlocul acestui an.
Totodată, injectarea acestor sume de sute de miliarde de euro în sist