Săptămâna asta a apărut în mass media o nouă “amenințare” la adresa libertății virtuale. Noul inamic public este Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (UIT) organizație-tratat aflată sub auspiciile Organizației Națiunilor Unite.
ONU încearcă să preia controlul asupra internetului prin intermediul UIT, a scris în Wall Street Journal Robert M. McDowell, membru al Comisiei Federale de Comunicații din Statele Unite. Dacă ONU va reuși să pună mâna pe rețeaua globală virtuală, vom fi aruncați cu toții într-un univers orwellian al cenzurii și al ignoranței, avertizează McDowell: activitatea noastră virtuală va fi îndeaproape monitorizată, vom ajunge să plătim pentru accesarea siteurilor internaționale, iar internetul ar putea fi ciopârțit în mai multe rețele zonale, în condițiile în care unele țări se vor împotrivi UIT. Ați prins ideea: internetul nu trebuie controlat de o structură supranațională, pentru că internetul este un spațiu liber și trebuie să rămână așa.
Ce informații sunt lăsate deoparte
Ce nu spune McDowell este că în prezent internetul este controlat de Statele Unite, prin intermediul ICANN, o organizație privată non-profit aflată sub comanda guvernului SUA. ICANN gestionează la ora actual tot ce înseamnă nume de domenii de nivel superior (precum .com, .org și .net) și IP-uri, iar americanii nu vor să renunțe privilegiul ăsta.
ICANN deține controlul asupra serverelor rădăcină (root servers), care sunt esențiale în traducerea numelor de domenii în adresele IP.
Calculatoarele care alcătuiesc Internetul se găsesc unul pe altul prin intermediul unor numere, fiecare număr (numit adresă IP sau adresă Internet Protocol) aparținând unui anumit dispozitiv aflat în rețea. Întrucât pentru oameni este dificil să rețină liste lungi de numere, sistemul de nume de domenii (DNS) folosește litere în locul numerelor, creând o legătură între o