Problemele cu somnul apar în sezonul rece pe fondul aerului uscat din încăperi, dar şi al expunerii limitate la lumină naturală.
Una dintre principalele cauze ale problemelor de somn din timpul iernii este tulburarea afectivă sezonieră (TAS). Aproximativ 6% din populaţia Globului este depistată an de an cu TAS, însă semnificativ mai multe persoane prezintă simptomele, fără a primi acest diagnostic. Se manifestă, în primul rând, prin insomnii, printr-un somn neodihnitor sau prin dificultatea de a ne trezi dimineaţa, dar şi printr-o stare profundă de deprimare ori de anxietate.
Citeşte şi:
Ce impact are soarele în cazul tulburărilor psihice
Unul din 4 români are probleme cu somnul
Ritmul circadian suferă modificări
„Studiile ne arată că ritmurile circadiene (n.r. - ritmurile biologice ale corpului de-a lungul celor 24 de ore ale unei zile) şi sezoniere influenţează fiziologia şi comportamentul animal şi uman", explică medicul Radu Teodorescu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Psihiatrie Comunitară.
Tulburările afective cu caracter sezonier sunt o consecinţă a schimbărilor de ritm cauzate, în primul rând, de expunerea redusă la lumină naturală. Carenţa luminii naturale determină modificări chimice în organism, care dau peste cap ritmul natural şi, implicit, ciclul somn-veghe. Soluţia pentru a combate acest tip de tulburare este să ne plimbăm ziua, în aer liber, cel puţin o oră.
Este prea cald sau prea frig
Problemele de somn pot apărea însă şi în lipsa tulburării afective sezoniere, pe fondul mediului din încăpere neprielnic somnului odihnitor. Astfel, dacă în casă este prea frig, nu putem adormi. Explicaţia este că, în încercarea de termoreglare, organismul nostru rămâne alert, metabolismul fiind activ, ceea ce face extrem de dificilă relaxarea şi odihna.
Aceeaşi motivaţie există