Guvernul Ungureanu va menţine în România una dintre cele mai ridicate taxe la alimente din Uniunea Europeană.
Ministrul Agriculturii Stelian Fuia a anunţat că Guvernul nu ia în calcul pentru acest an scăderea TVA pentru aceste produse. Chiar înainte de a fi schimbat, fostul ministru al Agriculturii Valeriu Tabără declara că va propune scăderea TVA pentru alimente de la 24 la 10%.
În UE, România nu este întrecută decât de Danemarca în privinţa cotei de TVA la alimente. Această taxă nu există în Marea Britanie sau Malta şi se situează la valori reduse în Italia, Franţa, Germania sau Spania.
România este pe locul doi în Europa la nivelul taxei pe valoare adăugată (TVA) la alimente. Cu un TVA de 24%, suntem întrecuţi doar de Danemarca. După noi urmează Lituania cu 21% si Estonia si Bulgaria cu 20%.
La polul opus, topul statelor cu cel mai redus nivel al TVA la alimente este condus de Marea Britanie si Malta, care nu aplică taxe pe mâncare, Luxemburg (3%), Spania (4-8%) si Italia (4-10%). După cum se vede, state cu probleme economice mai mari decât ale Romaniei, cum ar fi Spania si Italia, nu s-au aruncat la a creşte TVA-ul la alimente.
"Noi suntem proştii Europei", este de părere Aurel Popescu, preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (Rompan). "Chiar azi i-am scris prim-ministrului şi i-am explicat situaţia din Europa şi efectele pe care le-ar avea în România scăderea TVA-ului".
Efectele unei taxe mari la mâncare sunt binecunoscute oricui are cunoştinte minime de economie. TVA-ul crescut duce la sporirea evaziunii fiscale, scăderea banilor care vin la buget, scăderea puterii de cumpărare a consumatorilor şi scoaterea de pe piaţă a companiilor care lucrează cu acte în regulă.
Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului, în acest an,