Institutul pentru Justiţie, organism francez de analiză privat care se preocupă de soarta victimelor, a publicat la Paris un studiu interesant: cât costă delincvenţa în Franţa. Factura crimelor, delictelor, furturilor, omuciderilor şamd este uriaşă: 150 de miliarde de euro, în baza cifrelor din 2010, cu alte cuvinte, 7,5% din PIB-ul Franţei.
Vasile Damian: Vasile Damian: La ce poate folosi această aritmetică oarecum morbidă?
Nucleul dur al delincvenţei - adică violenţele fizice sau sexuale, furturile, actele de vandalism, dar şi cheltuielile de securitate - reprezintă deja 80 de miliarde. În acest ansamblu intră şi crima organizată, care cauzează prejudiciul cel mai mare - circa 23 de miliarde de euro. Intră la acest capitol tot ce este proxenetism, contrafaceri şi traficuri de tot soiul. Dacă la toate acestea mai adăugăm fraudele sociale şi fiscale, infracţiunile rutiere, costul politicilor de securitate şi cât cheltuie poliţia şi jandarmeria, factura practic se dublează şi ajungem la faimoasele 150 de miliarde cheltuiete an de an. În plus, este vorba despre o estimare minimă... spune profesorul Jacques Bichot, economistul care a întomit raportul.
Întrebarea care i s-a pus frecvent este cum a cuantificat, cum a calculat costul financiar al unei omucideri sau cum a evaluat cât costă sentimentul de insecuritate. Ca bază de lucru s-a luat ceea ce folosesc şi casele de asigurări, specialiştii în siguranţă rutieră sau responsabilii din spitale care sunt confruntaţi zilnic cu acest tip de probleme şi care au deci cifre exacte privind un prejudiciu fizic sau moral.
Un exemplu este elocvent, cel al evaluării unei vieţi omeneşti. Pentru indemnizarea victimelor unor accidente rutiere, cifra care include şi costurile medicale şi administrative, dar şi „pierderile de producţie” - cifra oficială reţinută este de circa 1,3 milioane de euro pent