Membrii Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Româ-nia (UNSAR) au raportat în 2011, în termeni nominali, un volum total de prime brute subscrise de 6,5 miliarde de lei, în scădere cu circa 6% faţă de 2010, când volumul a fost de 6,9 miliarde de lei, potrivit rezultatelor preliminare pe 2011 ale UNSAR, publicate miercuri.
Rezultatele pieţei asigurărilor nu urmează trendul evoluţiei macroeconomice a României care, conform cifrelor preliminare din 2011, a înregistrat o creştere a PIB (serie brută) de circa 2,5%. Potrivit UNSAR, motivele sunt în principal legate de evoluţia slabă a segmentelor de economie de care depinde piaţa asigurărilor, respectiv indus-tria auto, leasing, construcţii de locuinţe, credite bancare, precum şi scăderea puterii de cumpărare a populaţiei. La toate acestea se adaugă o anumită inerţie a dezvoltării pieţei asigurărilor în raport cu economia în ansamblul ei. Astfel, în perioade de recesiune, sectorul asigurărilor scade într-un ritm mai lent decât alte segmente ale economiei, în timp ce, în perioade de revigorare a economiei, dinamica asigurărilor este mai puţin pro-nunţată decât restul sectoarelor de activitate.
În ceea ce priveşte evoluţia celor două linii principale de subscriere - asigurările generale şi cele de viaţă -, acestea au înregistrat ritmuri complet diferite în 2011. În timp ce prima categorie a continuat să scadă pe tot parcursul lui 2011, cea de-a doua a înregis-trat un trend ascendent în cea mai mare parte a anului.
În cifre, asiguratorii UNSAR au subscris anul trecut prime brute la asigurările generale în valoare de cinci miliarde de lei, faţă de 5,5 miliarde în 2010, în scădere cu circa 9%. În acelaşi timp, asigurările de viaţă au înregistrat un plus de 6,4%, corespunzător unui volum de prime de 1,5 miliarde de lei, comparativ cu 1,4 miliarde de lei în anul precedent.
Princ