Compania nipona Obayashi si-a prezentat in aceasta saptamana planurile privind construirea unui lift spatial, care si-ar putea conduce ocupantii la 36.000 de kilometri deasupra Pamantului. Construirea liftului spatial, idee care parea pana acum desprinsa din romanele SF, a devenit posibila gratie descoperirii, in 1991, a nanotuburilor de carbon, care sunt de circa 20 de ori mai puternice decat otelul. Sursa imagine: digitaltrends.com.jpg
Compania cu sediul la Tokyo a anuntat ca liftul sau spatial ar putea fi gata pana in 2050. Pentru realizarea proiectului, Obayashi trebuie sa construiasca un cablu din nanotuburi de carbon lung de 96.000 de kilometri, care urmeaza sa fie apoi lansat in spatiu. Unul dintre capetele cabulului va fi ancorat la sol, in jurul sau se va construi un spatioport. Celalalt capat va fi prevazut cu o contragreutate, a explicat un oficial al companei nipone. Liftul spatial, cu o capacitate de 30 de persoane, se va putea deplasa pe acest cablu cu o viteza de 200 de kilometri pe ora, slujindu-se de motoare magnetice lineare. Durata calatoriei de 36.000 de kilometri va fi de sapte zile. La capatul ei, ocupantii liftului vor cobori intr-o statie in care vor gasi laboratoare si un spatiu de locuit.
Oficialii Obayashi au explicat ca viabilitatea proiectului depinde de costul nanotuburilor de carbon si de succesul companiei nipone in a atrage colaborarea altor firme.
Dupa cum noteaza Digital Trends, ideea liftului spatial nu este nici pe departe atat de fantezista cum ar putea sa para. Proiectul starneste deja interesul mai multor organizatii, intre care se numara inclusiv NASA.
Prima propunere a unui lift spatial dateaza inca din 1895 si ii apartine lui Konstantin Tiolkovski, inspirat de Turnul Eiffel din Paris. Tiolkovski si-a imaginat amplasarea la capatul unui cablu a unui castel celest care sa fie mentinut deasupra Pamantu