- ghid made in Republica Moldova -
„Buneii tăi ţi-au oferit un cadou de nepreţuit – cetăţenia română –, foloseşte-te de acest drept“, spunea un cunoscut de-al meu, care de mult e peste hotarele ţării şi nu mai are de gînd să se întoarcă.
De ce vor moldovenii cetăţenie?
Sîntem cu toţii pragmatici, fireşte. Nu ne-am trezit peste noapte români. Românii s-au trezit peste noapte europeni, şi tot atunci ne-am trezit că vrem ceea ce aparţinea cîndva buneilor noştri – cetăţenia română. Există diferite tipuri de români în Moldova, putem cu uşurinţă să facem o tipologie:
Românii prevăzători – au făcut cetăţenia prin anii ’90 sau la începutul mileniului, cînd ideea de Uniune Europeană era foarte îndepărtată. Ei nu aveau nevoie de cetăţenie, nu ştiau de frontiere, dar tot e mai bine să ai două ţări. Poate măcar una va avea grijă de tine.
Românii muncitori – cu aproape un milion de cetăţeni plecaţi peste hotare, dintre care mai puţin de jumătate în Europa, este mult mai simplu să fii român. În acte.
Românii cu spirit liber – cei care vor să înveţe, să călătorească prin Europa fără să stea zile întregi la cozi la ambasade.
Românii ruşi – ei sînt cei mai pragmatici, vor să fie români, dar pot nici să nu păşească vreodată în a doua ţară a lor. Fireşte, nu prea pot lega cuvinte în română.
Români în suflet – cineva povestea despre buneii care au obţinut cetăţenia română. Nu au rude peste hotare, probabil nu prea vor călători. În schimb, au vrut să moară români. Din ăştia sînt foarte puţini. Chiar şi în oricare altă ţară.
Românii încăpăţînaţi – cei care zic că nu au nevoie de cetăţenie, dacă trebuie merg la ambasade, ei nu neagă istoria, ştiu că limba este română, ei sînt frustraţi de fiecare dată cînd stau în rînd la Consulatul românesc după viză şi cred că Moldova va avea un regim liberalizat de vize.
Eu am fost r