Logo-ul Google de miercuri a speriat multa lume, care s-a intrebat de ce serpuieste. Raspunsul este: 155 de ani de la nasterea fizicianului german Heinrich Rudolf Hertz.
Studiul fizicianului german, primul care a reusit sa transmita si sa primeasca unde radio, s-a aflat la baza dezvoltarii radioului, televiziunii si radarului. Numele lui este cunoscut tuturor si datorita unitatii de masura folosita la masurarea frecventa undelor radio, denumita in onoarea sa, hertz-ul.
Heinrich Rudolf Hertz a reusit, in scurta sa viata, sa aduca numeroase contributii in electromagnetism, confirmand existenta undelor electromagnetice printr-un experiment realizat in anul 1886, in perioada in care era profesor la Universitatea din Karlsruhe. Pentru a confirma existenta undelor radio, Heinrich Rudolf Hertz a folosit doua tije, pentru a servi drept receptori, si un dispozitiv de aprindere format din doi electrozi conductori, folosit drept antena. El a observat cum o scanteie a sarit de fiecare data cand erau interceptate unde. Prin acest experiment el a demonstrat ca undele radio prezinta toate proprietatile undelor electromagnetice.
Insa, Heinrich Rudolf Hertz nu a realizat niciodata cat de importante sunt studiile sale. Dupa un experiment care a ajutat la descoperirea efectului fotoelectric, el a afirmat ca acesta “nu este bun la nimic”.
Prin experimentele sale, Heinrich Rudolf Hertz a rezolvat doua probleme, in primul a demonstrat teoria omului de stiinta englez James Clerk Maxwell potrivit caruia undele radio sunt o forma de lumina. Si in al doilea rand, Heinrich Rudolf Hertz a aratat cum pot fi eliberate de fire campul electric si campul magnetic si a dat astfel nastere undelor libere despre care a vorbit Maxwell.
Heinrich Rudolf Hertz s-a stins din viata la doar 36 de ani in prima zi a anului 1894, in localitatea Bonn din Germania si a fost ingropat in