CARIERĂ. Zece maidanezi care trăiau lângă ghenele de gunoi şi-au găsit un rost pe lumea asta. O echipă de dresori i-a transformat în câini utilitari – salvează oameni din avalanşe şi din dărâmături. Sursa: FOTOGRAFII: VLAD STĂNESCU
1 /.
Câinele Codruţ are o vârstă incertă. Stăpânul şi dresorul lui, Vlad Popescu, tocmai l-a scos la joacă în zăpadă şi spune că-l are din 2005, de când colegii de la fundaţia la care lucra atunci au găsit câinele pe o stradă din Craiova, lângă un morman de gunoaie.
Din mijlocul copiilor străzii, olteanul Codruţ s-a mutat în Bucureşti. Acum stă în cartierul Militari şi "nu trebuie să se mai bată cu aurolacii pe mâncare", spune dresorul Vlad.
Pentru că alimentaţia lui în vremea cât a stat pe stradă n-a fost deloc potrivită, dinţii i s-au uzat mult prea devreme, iar veterinarul n-a putut să spună cam câţi ani are. La estimări, Codruţ ar avea acum 10, după ce anul trecut avea 12. E ciudat.
Maidanezul ăsta oltean, cu tendinţe de îngrăşare, e mai sprinten decât un pui. "E câinele «Benjamin Button». La primele controale medicale i-am descoperit probleme la inimă, la ficat şi mă aşteptam din an în an să dea colţu’. Da’ n-a murit", râde Vlad.
Bichon sau maidanez, bun de antrenat
Codruţ e deja scăpat de lesă şi frământă zăpada din parc. A fost antrenat pentru operaţiunea de salvare – căutare, dar a făcut şi terapie cu copiii cu dizabilităţi. A scos oameni din dărâmături, a căutat persoane dispărute prin sate, a scos schiori îngropaţi în zăpadă şi s-a jucat cuminte cu câţiva copii diagnosticaţi cu autism. Pentru Clubul Câinilor Utilitari, dresorii au făcut o selecţie înainte de forma echipa de maidanezi.
Criteriile au fost simple: "câinele trebuia să fie pe şpagă", explică Vlad, adică să ceară să fie recompensat cu o bucăţică de mâncare sau cu o jucărie: "Ne-au interesat câinii sănătoşi, obraznici şi cu ini