„Tiţulică, ia spune tu, câţi ani ai făcut? E 21 februarie, doar n-ai uitat!”. Bătrânul cu ochi albaştri zâmbeşte spre soţia sa, Elena. „75 de ani”, spune fără să stea pe gânduri. Vârsta celui mai longeviv olimpic român s-a oprit în urmă cu 8-9 ani, când maladia Alzheimer s-a cuibărit parşiv în „cutia sa cu amintiri”.
Boxul îşi predă ştafeta de la cei bătrâni spre cei tineri, iar firele acestea invizibile trasează puncte de reper între generaţii. Vasile Tiţă a împlinit ieri 84 de ani şi este cel mai în vârstă medaliat olimpic în viaţă din România. Dintre cei patru sportivi tricolori care au urcat pe podium la Olimpiada de la Helsinki, din 1952, numai el mai este în viaţă.
Bogdan Juratoni are 21 de ani şi este singurul boxer român calificat la Olimpiada de la Londra. Când Tiţă cucerea argintul olimpic în urmă cu 60 de ani, după o finală încheiată prematur în faţa vedetei Floyd Patterson, nici măcar părinţii lui Juratoni nu erau născuţi. Cu toate acestea, între Tiţă şi Juratoni există un fir invizibil întins prin însăşi esenţa „Nobilei Arte”.
Amintirile „Prinţului din Obor“
Ieri, când „maistrul” Tiţă a împlinit 84 de ani, Bogdan a sărit peste odihna dintre antrenamente pentru a-i duce un tort şi a-i ura „La mulţi ani!” celui care a cucerit argintul olimpic la aceeaşi categorie, mijlocie (75 kg), la care vrea şi el să dea lovitura la Londra. O întâlnire scurtă, în care boxul a fost singurul subiect de discuţie... Dar nu boxul de acum, ci din urmă cu jumătate de secol, când maistrul Tiţă încă bătea sacii la antrenament. Maladia i-a şters fostului boxer amintirile proaspete, de acum o oră, de ieri sau de anul trecut, dar le-a păstrat nealterate pe cele din tinereţe. „Ştiţi că ţine minte şi acum numărul său de telefon din tinereţe, de când i se spunea Prinţul din Obor?”, spune Elena Tiţă. Ea şi cumnata ei sunt cele două femei care au gri