Escaladarea conflictelor pe piaţa bulgară de medicamente a făcut două victime în etajele superioare ale administrației. Miercuri a fost acceptată demisia şefei Casei naţionale de sănătate Neli Neşeva, după demisia de marţi a adjunctului ministrului Sănătăţii, Ghergana Pavlova. Se clatină de altfel şi fotoliul ministrului.
Corespondentul RFI la Sofia, Petio Petkov:
La baza scandalului stă faptul că medicamente produse în Bulgaria se vând de trei ori mai ieftin în farmaciile din Turcia şi Serbia decât în spitalele bulgare. În acelaşi timp, conducerea Casei Naţionale de Sănătate îşi autoacordă prime pentru economiile realizate în valoare de zeci de mii de euro, iar spitalele sunt finanţate pe criterii „de partid”. Petio Petkov: Demisii, atacuri şi medicamente prea scumpe
Motivul formal pentru plecarea d-nei Neşeva au fost bonusurile autoacordate la finalul anului trecut, în valoare de 8000 de euro. Primul ministru Boiko Borisov a explicat demiterea d-nei Pavlova prin cuvintele: „Aşa am decis eu”. Cu câteva zile în urmă, fosta şefă a Casei i-a cerut ministrului Sănătăţii, Stefan Konstantinov, explicaţii în legătură cu felul netransparent în care au fost cheltuite de către minister 180 de milioane de euro din banii casei.
Cele două demisii au fost precedate de atacuri reciproce între două grupuri concurente de companii farmaceutice.
Ca şi adjunctul ministrului, preşedintele Casei Naţionale era implicat în achiziţionarea de medicamente pentru spitale. În ultimele zile a devenit cunoscut faptul că medicamentele produse de cea mai mare companie farmaceutică bulgară, Sopharma, pot fi cumpărate în farmacii din Turcia şi Serbia la preţuri de până la trei ori mai mici de cele la care sunt achiziţionate de spitalele bulgare.
Din opoziţie se aud însă acuzaţii că la baza celor două demisii au stat presiuni lobbiste. Nu a devenit însă