Statele Unite s-au declarat marţi "încurajate" de organizarea de alegeri în Yemen, care urmează să permită ţării să depăşească cei 33 de ani de preşedinţie ai lui Ali Abdallah Saleh, îndemnând la continuarea eforturilor către democratizare, relatează AFP.
"Ne simţim încurajaţi şi îi felicităm pe yemeniţi că au lansat acest proces ca popor şi suntem alături de ei în următoarele etape", a declarat Victoria Nuland, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat.
"Noi îl percepem ca pe un referendum pozitiv şi foarte puternic al yemeniţilor în favoarea tranziţiei asupra căreia liderii au căzut de acord", a adăugat ea, într-o conferinţă de presă.
Locuitorii ţării au votat marţi, pentru a se depărţi de preşedintele contestat Ali Abdallah Saleh, în cadrul unor alegeri prezidenţiale cu un singur candidat, vicepreşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi, care va conduce ţara în cursul unei perioade de tranziţie de doi ani, conform prevederilor unui plan elaborat de monarhiile arabe din Golf.
Nuland a recunoscut că un scrutin cu un singur candidat nu reprezintă "o democraţie reală", apreciind că este vorba, în schimb, de o "primă etapă".
"Odată ce (yemeniţii) vor avea o nouă Constituţie, sperăm ca ei să poată organiza alegeri corecte şi libere, cu mai mulţi candidaţi provenind din mai multe partide", a adăugat ea.
Peste 12 milioane de alegători erau chemaţi la urne în acest scrutin, devenit posibil printr-un acord care i-a permis lui Saleh să părăsească puterea în schimbul unei imunităţi pentru el şi apropiaţii săi. Acest acord face din Yemen prima ţară arabă în care o revoltă conduce la o soluţie negociată.
Saleh a sosit pe 29 ianuarie la New York pentru îngrijiri medicale. El a fost rănit grav într-un atac asupra palatului prezidenţial din Sanaa în iunie, fiind spitalizat ulterior în Arabia Saudită până în septembrie.
Nuland a precizat c