În plină criză, Petrom şi grupul austriac OMV, cel care deţine pachetul majoritar la compania românească au făcut un profit uriaş. Petrom a avut practic cel mai mare câştig din ultimele decade pentru o companie românească, având în 2011 un profit de aproape 900 de milioane de euro, în creştere cu 72 de procente. Astfel, Petrom a adus jumătate din cele două miliarde şi jumătate de euro câştigate anul trecut de austriecii de la OMV.
După vânzări fără precedent, de 5,3 miliarde de euro, profitul operaţional al Petrom, deci cel de dinainte de deducerea dobânzilor şi impozitelor, s-a cifrat la peste un miliard de euro. La acesta au contribuit mai multe elemente, în special creşterea cu 40% a preţului mediu al petrolului Brent în 2011, comparativ cu 2010. Şi producţia de petrol şi gaze naturale a crescut anul trecut cu un procent, în timp ce vânzările de gaze şi energie au crescut în 2011 cu 18 procente, până la peste 855 de milioane de euro.
"Privind înapoi, 2011 a reprezentat un an cu provocări venind din mediul extern, dar cu rezultate financiare solide şi o performanţă operaţională remarcabilă. Acesta este rezultatul eforturilor investiţionale considerabile, managementului eficient al costurilor, dar şi preţurilor favorabile la ţiţei", spune directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe într-un comunicat.
Analistul economic Ilie Şerbănescu spune însă la RFI că profitul nu e rezultatul unei conduceri admirabile, ci a monopolului deţinut de companie. "Nu trebuie să aibă management bun. În cazul monopolurilor nu trebuie să fi nici prea deştept, nici prea bun, nici prea formidabil manager… Dacă ai monopolul, faci ce vrei, exact ce face OMV în România. A primit monopolul de la statul român şi-l foloseşte în scopuri de profit. Nu e vorba de a exploata oportunităţi de piaţă, de a avea abilităţi manageriale… Nu. Pur şi simplu, doar responsabilitate şi