CEZ, EON, Enel şi Electrica Furnizare SA cumulează facturile de curent electric cu taxa radio-TV, deşi acest lucru nu este legal. Miza: recuperarea a peste 100 de milioane euro/an. TVR recunoaşte că facturarea trebuie făcută separat.
Reţeta CEZ de cumulare a facturilor de curent cu taxa radio-TV este aplicată de toţi furnizorii de energie electrică din România. Aşa după cum am arătat în numărul GdS din 15 februarie („Taxa radio-TV, între şantaj şi legalitate“), cumularea celor două facturi nu este legală. Cu toate acestea, ea este o practică folosită de filialele Electrica Furnizare SA, dar şi de EON, Enel şi CEZ pentru a şantaja clienţii de utilităţi să achite taxa radio-TV. Aşa cum scriam în numărul de ieri al GdS („CEZ şi TVR alimentează scandalul taxei radio-TV“), scandalul capătă proporţii, pentru că miza depăşeşte 100 de milioane euro/an.
Cine minte?
Prin HG nr. 977 şi 978/2003, privind taxele pentru serviciul public de radio şi TV, colectarea taxei radio-TV se face de către filialele Electrica SA „o dată cu plata energiei electrice consumate“. Fără să ne dăm seama, taxa a intrat în componenţa facturii de energie electrică. Oficial, TVR anunţă că „taxa TV se facturează o dată cu energia electrică consumată, dar pe o factură separată de cea de energie“. Să vedem ce spun, tot oficial, furnizorii de energie electrică. Cumularea facturilor a fost influenţată de „repetatele solicitări ale SRR şi SRTV“, ne-a informat compania CEZ, furnizorul de energie electrică în Oltenia. „Taxa radio-TV apare pe aceeaşi factură cu energia electrică, dar este evidenţiată separat. Aşa apare peste tot“, a spus George Solomon, director de comunicare la EON Energie România SA. La Enel n-am putut sta de vorbă decât cu un operator al serviciului de relaţii cu clienţii, care ne-a informat cu amabilitate că „taxa apare pe aceeaşi factură“, dar că nu o să fim