Cu o săptămână înainte de 1 Martie, comercianţii de mărţişoare şi-au făcut apariţia în Piaţa din centrul oraşului. Dacă în anii trecuţi te loveai, pur şi simplu, de mesele acestora, în 2012 oferta este destul de săracă.
Doar 60 de agenţi economici au solicitat autorizaţie pentru comercializarea micilor simboluri ale primăverii. Cu toate acestea, cu şapte zile înainte de 1 martie, doar 40 de comercianţi îşi expuneau marfa în piaţa centrală.
Preţurile la care se comercializează mărţişoarele sunt cuprinse între 1 şi 3 lei. Persoanele ceva mai pragmatice pot alege pentru cele dragi broşe sau pandantive, ale căror preţuri oscilează între 4 şi 10 lei, în funcţie de mărime şi de materialul din care sunt confecţionate.
CLICK PE IMAGINI PENTRU FOTOGALERIE
„Vânzările merg foarte prost. Să sperăm că oamenii vor începe să cumpere măcar pe 1 martie. O să tragem linie şi o să vedem dacă rămânem până pe 8” a declarat un bărbat care vinde mărţişoare împreună cu familia.
Mărţişoarele „clasice” sunt ignorate
Într-un colţ de tarabă, pentru melancolici, se mai găsesc mărţişoarele tradiţionale, un coşar sau potcoava alături de trifoiul cu patru foi, confecţionate din tablă. Costă doar un leu, dar nu sunt la mare căutare, după cum declara unul dintre comercianţi.
„Anul trecut am avut foarte multe mărţişoare clasice dar nu s-au vândut deloc aşa că de data asta am adus mult mai puţine. Am speranţe de la pandative, care se pot purta tot timpul anului nu numai în această perioadă” a declarat o vânzătoare.
Nu lipsesc, din oferta comercianţilor nici mărţişoarele pentru cei „cu dare de mână”, produsele pentru ei fiind din argint sau chiar aurite. Preţurile sunt pe măsură, până la 15 lei pe bucată.
Aşa cum ne-am obişnuit, pe tarabele vânzătorilor sunt expuse şi clasicele bibelouri, preţurile ajungând şi la 20 de lei.
„Ta