Unul dintre efectele recesiunii economice în S.U.A. este creşterea numărului copiilor care trăiesc în zone sărace. Deşi sunt cunoscute consecinţele sărăciei asupra dezvoltării copiilor, până acum nu au fost investigate cazurile copiilor din familii care nu sunt sărace, însă trăiesc în zone defavorizate. 1,6 milioane de copii trăiesc acum în cartiere populate de oameni cu venituri mici. Dacă în 2006, numărul lor era estimat la 6,3 milioane, în 2010, 8 milioane de copii trăiau în zone sărace.
Creşterea cu 25% a numărului de copii din zonele defavorizate reprezintă imaginea inversă a situaţiei din urmă cu zece ani, când din ce în ce mai puţini copii făceau parte din comunităţile sărace. Un studiul realizat de organizaţia non-profit Annie E. Casey Foundation arată că în familiile acestor copii locuiesc în aceste zone deși cel puţin unul dintre părinţi are un loc de muncă, notează Reuters. Citeşte aici despre statele americane care nu au fost afectate de recesiune
„Recesiunea a inversat procesul din anii ’90, când sărăcia era în descreştere”, a spus Robert Sampson, profesor de ştiinţe sociale la Universitatea Harvard.
Organizaţia non-profit, specializată în investigarea problemelor întâmpinate de familii şi copii, a utilizat ca sursă de cercetare pentru studiu recensământul din 2010, ultimul recensământ realizat în S.U.A. Comunităţile sărace sunt considerate, respecând criteriile guvernamentale din 2010, comunităţile în care peste 30% de locuitori sunt săraci, cu un venit anual de mai puțin de 22,314 de dolari pentru o familie de patru persoane.
Efectele expunerii la sărăcie asupra viitorilor adulţi
Viaţa de adulţi a copiilor care trăiesc în zonele sărace este puternic influenţată de acest mediu negativ. „Familiile lor întâmpină greutăţi în satisfacerea necesităţilor elementare, precum întreţinerea gospodăriei, obţinerea asigurării medicale