România este în top zece ţări cu cea mai mare pondere a femeilor în poziţii de top (pe locul 8), potrivit unui studiu realizat pe un eşantion de 112 companii şi 5.823 de angajaţi de pe piaţa locală de către gigantul în resurse umane Mercer, parte a Marsh & McLennan Companies.
La nivel mondial, cercetarea a analizat date de la 264.000 de executivi sau manageri seniori din 5.321 de companii, din 41 de ţări. Lituania (44%), Bulgaria (43%), Rusia (40%), Kazahstan (37%), Estonia (37%), Serbia (36%) sau Ucraina (35%) sunt ţările cu cea mai mare pondere a executivilor femei în cadrul structurilor de conducere ale companiilor. Diferenţa dintre "executivi" şi "manageri" o reprezintă faptul că executivul este o persoană care face parte din consiliul de administraţie al unei companii, în timp ce managerul se defineşte drept o persoană care conduce o subsidiară locală sau o divizie în cadrul companiei.
La polul opus se află însă Arabia Saudită, care nu are nicio femeie într-o funcţie de conducere, acesta fiind impactul factorilor culturali. Qatar este pe al doilea loc din acest punct de vedere cu doar 7% din aceste posturi ocupate de femei, urmat de Egipt cu 16%. Totuşi, şi Olanda are o pondere mică a femeilor - de 19%- în structurile de conducere. "Cu toate că este o naţiune progresistă, Olanda are un număr mare de femei care lucrează part-time. Acesta este un factor determinant pentru numărul mic de femei în funcţii de conducere, pentru că angajaţii cu norme parţiale sunt, de obicei, trecuţi cu vederea atunci când se discută promovările", spune Sophie Black, principal în cadrul diviziei specializate în remuneraţia executivilor a Mercer.
Un procent de 34% din poziţiile-cheie ale companiilor din România incluse în studiu sunt ocupate de femei, ponderea acestora în echipele de management fiind mult mai mare decât în alte ţări europene, pr