Una dintre cele mai serioase probleme care dauneaza pietei de imobiliare din Romania este mentalitatea unei mari parti a societatii. Fuga dupa "bani facuti usor, sub orice forma" este foarte populara, fiind modelul promovat si de o mare parte din media ("barbatul trebuie sa fure/sa castige bani si apoi sa-i cheltuie pe femei. Apoi isi poate gasi o noua victima, etc."), scrie Ilias Papageorgiadis pe blogul sau.
Întotdeauna îmi încep critica de la brokerii imobiliari care, fără îndoială, reprezintă o mare parte a problemei. Dar aceștia aparțin unei societăți care include multe alte persoane cu un comportament greșit. Spre exemplu, o parte din proprietari. Aceștia cresc sau multiplică prețul atunci când își dau seama să vorbesc cu cineva cu bani. De multe ori, preferă să piardă proprietatea doar ca să nu accepte prețul de pe piață!
Aceasta este o situație cu care se confruntă, mai ales, străinii. Până în 2008 au fost toleranți dar criza i-a ajutat să se trezească și să pedepsească pe oricine încearcă să le golească buzunarele.
O problemă și pentru români
Dar nu este o problemă doar pentru străini. Se aplică și pentru aproape toate categoriile societății românești. Un exemplu clar: persoanele care locuiesc în București și în alte orașe mari din România când încearcă să cumpere proprietăți în-afara zonei lor. Sunt tratați în aceeași manieră și șansele de a-și pierde banii sunt mai mari. De ce? Pentru că sunt considerați „pradă ușoară” pentru localnici.
Dăunează mediului investițional
Toate aceste practici dăunează mediului investițional și blochează diferite investiții străine de a intra în țară și chiar investițiile locale sunt blocate.
Să citim un email pe care l-am primit de la un cititor al blogului meu. Experiența sa nu este unică:
“Ca unul care ma aflu in cautarea unui teren de mici di