Şomaj în creştere
În pofida optimismului afişat de guvernanţi, numărul şomerilor creşte neîncetat de opt luni, în Bihor ajungându-se în luna ianuarie a acestui an la o rată a şomajului de 4,47%, faţă de 4,11% în decembrie 2011, 4,08% în noiembrie, 3,89% în octombrie, 3,72% în septembrie, ori 3,33% în iunie 2011.
Tendinţa de desfiinţare a tot mai multe locuri de muncă a fost confirmată inclusiv oficial, de către directorul adjunct al AJOFM Bihor, Daciana Nica, care însă vede partea plină a paharului. "Rata şomajului creşte continuu din iunie 2011, dar numărul şomerilor îndemnizaţi în luna ianuarie a acestui an este mai mic decât în februarie a anului trecut", a spus Daciana Nica într-o conferinţă de presă desfăşurată joi.
În comparaţie cu nivelul naţional al şomajului, care este de 6,74%, în Bihor rata şomajului este, totuşi, mai mică, de doar 5,46%, dar statistica oficială cuprinde doar şomerii, adică persoanele care au fost înregistrate ca atare, şi care au beneficiat sau încă primesc îndemnizaţii, nu şi cei care nu au fost înregistraţi ori care au ieşit din perioada în care pot fi consideraţi şomeri.
În comparaţie cu celelalte judeţe ale ţării, rata şomajului situează Bihorul pe locul 27, deci cu o rată a şomajului mai mică decât în alte 26 de judeţe.
Noi disponibilizări colective
O dovadă că lucrurile merg prost în economie este şi faptul că AJOFM Bihor a fost notificată că în februarie şi martie vor fi făcute concedieri colective la opt firme, ceea ce înseamnă că vor rămâne fără slujbe încă 469 de persoane.
Din totalul celor opt societăţi care vor da afară oameni, una este din Oradea (Maxim SA, care va disponibiliza 41 de angajaţi), iar restul şapte din judeţ, cinci făcând parte din grupul de firme patronat de Ioan şi Viorel Micula. În total, societăţile Original Prod din Ştei, Multipack şi Starmill din Păntăşeşti, Transilv