În ultimii ani, între banii alocaţi pentru investiţii de operatorul naţional de transport al gazelor naturale Transgaz Mediaş (TGN) şi afacerile celui mai mare constructor de conducte magistrale de gaze din România, Condmag Braşov (COMI), deţinut de Gheorghe Călburean a existat o relaţie strânsă.
Astfel, în anii 2009 şi 2010, când Transgaz a cheltuit sume importante pentru conducte şi lucrări de reabilitare a acestora afacerile Condmag au prosperat, majorându-se de aproape două ori în doi ani.
Anul trecut, când Transgaz a "strâns cureaua" din cauză că a distribuit 90% din profit către acţionari şi a rămas fără bani de investiţii, afacerile Condmag Braşov au înregistrat un declin abrupt de 42%, până la 113,7 mil. lei (26,8 mil. euro). Pe lângă Transgaz, nici Romgaz, un alt client important al Condmag, nu a mai dispus anul trecut de bani pentru investiţii în condiţiile în care companiile de stat a trebuit să distribuie 90% din profit.
Scăderea afacerilor Condmag a fost însoţită de o prăbuşire a acţiunilor companiei pe bursă în 2011, când au pierdut aproape două treimi din valoare, în condiţiile în care bursa s-a corectat în acelaşi an cu 15,7%.
Transgaz este de departe cel mai important partener de afaceri al companiei, în condiţiile în care transportatorul de gaze contribuie cu aproape 70% la afacerile Condmag. Romgaz şi Petrom au avut în 2010 o pondere de 12% şi respectiv 5% în afacerile constructorului de conducte magistrale.
Condmag deţine o poziţie dominantă pe piaţa construcţiei de conducte magistrale de gaze din România, cu o cotă de circa 80% şi deţine 25% din piaţa de conducte la nivel naţional.
Deşi iniţial Transgaz îşi programase în 2011 un volum al cheltuielilor de investiţii similar cu cel din anul anterior, ulterior şi-a rectificat bugetul de investiţii la nivelul de 230,7 mil. lei, cifră care este cu 43% mai mică faţă d