În ultimele 5 luni am asistat la o creştere accentuată atât a pieţei de capital din România cât şi a indicilor bursieri din Statele Unite, echivalentă în magnitudine cu revenirea ce a urmat criza financiară din 2008-2009. Având în vedere că criza datoriilor din Europa nu este nici pe aproape de a se sfârşi, iar creşterea economică mondială a ajuns într-un impas, rămâne să ne întrebăm dacă nu cumva această ascensiune este în mare parte nejustificată, şi doar de natură speculativă? Dacă într-adevăr lucrurile stau aşa, atunci putem concluziona că în momentul de faţă investitorii ar trebui să-şi reechilibreze portofoliile în scopul de a se proteja în împotriva unei noi corecţii.
Pentru a răspunde la întrebarea anterioară, este recomandabil să investigăm două statistici de evaluare a pieţei de capital, care deseori s-au deovedit foarte folositoare în a prognoza evoluţia indicilor bursieri. Mai precis, este vorba de: (1) indicatorul de sentiment al investitorilor şi (2) raportul istoric între preţ şi profit (raportul P/E). Întrucât piaţa de capital din Statele Unite beneficiază de cea mai amplă bază de date financiare, analiza ce urmează a fost efectuată folosind aceste statistici.
Potrivit graficului din Figura 1, în ultimele câteva săptămâni, cel mai des folosit barometru de cuantificarea a sentimentului investitorilor, compilat de Asociaţia Americană a Investitorilor Individuali (AAII), a întrecut pragul critic de 50%.
Deşi acest nivel deseori caracterizează o piaţă care se află într-un trend de creştere accentuat, în cazul în care acest prag este întrecut pentru o perioadă mai îndelungată, atunci probabilitatea unei inversări a pieţei creşte seminificativ. Acest fapt poate fi constatat din Tabelul 1 de mai jos unde am calculat randamentele indicelui S&P-500 la 3, 6, 12 şi 18 luni după ce indicatorul AAII s-a încadrat între anumite valori, luând în co