Fondul monetar Ron Plus, gestionat de Raiffeisen Asset Management, divizia de administrare a investiţiilor din cadrul grupului financiar austriac omonim, a devenit cel mai mare fond mutual din România cu active nete de 1,533 miliarde de lei (352 mil. euro), devansându-l pe liderul incontestabil al ultimilor trei ani - fondul BCR Monetar, gestionat de Erste Asset Management.
Ron Plus a urcat pe primul loc pe podium datorită sumelor atrase de la investitori în acest an, în valoare de circa 87 milioane de lei. Astfel, fondul a ajuns la active nete de 1,533 milioane de lei de la un număr de 31.609 de investitori, peste activele de 1,526 milioane de lei strânse de BCR Monetar de la un număr de 61.857 de investitori. Fondurile monetare investesc banii atraşi de la investitori în depozite bancare şi titluri de stat. În 2012, Ron Plus a înregistrat un randament de 0,58%, în timp ce randamentul de la lansare este de 41%.
Raiffeisen Ron Plus şi BCR Monetar fac parte din categoria superfondurilor cu active în gestiune de peste un miliard de lei. Cele două fonduri au atras sume record de la investitori în special în anii 2008, 2009 şi 2010, reuşind astfel să susţină întreaga industrie de fonduri mutuale care a ajuns în prezent la active de 8 miliarde de lei, maxim istoric. Cele două fonduri deţin o cotă de peste 35% din activele totale.
Ron Plus şi BCR Monetar au ajuns să fie cele mai mari din România profitând din plin de contextul de criză din ultimii ani care s-a caracterizat printr-un apetit redus la risc al investitorilor, dobânzi ridicate la depozite bancare şi printr-o nevoie ridicată de finanţare din partea statului care a plătit dobânzi bune pentru investitorii dispuşi să îi cumpere titlurile. Un fond de acţiuni nu va putea ajunge prea curând la active de 1,5 miliarde de lei având în vedere că piaţa de acţiuni este subdezvoltată în comparaţie cu