Dezvoltatorul imobiliar cu capital australian South Pacific, cunoscut pentru cartierul construit angajaţilor Ministerului Apărării, trece prin clipe dificile după ce a fost nevoit să intre în insolvenţă cu patru proiecte de locuinţe. Norocul companiei stă în faptul că numai un proiect are construcţia avansată.
South Pacific a achiziţionat înainte de criză zeci de hectare de teren în Tunari pentru o serie de proiecte de vile. Turnura pe care a luat-o situaţia economică internaţională i-a prins doar cu proiectul Sydney Residence finalizat. Acesta cuprinde 102 vile, din care mai sunt de vânzare 40 de unităţi. O parte din locuinţele rămase goale au fost date spre închiriere.
Al doilea proiect început de australieni a fost Melbourne Residence. El a fost şi primul care a intrat în insolvenţă. Decizia a venit după ce o parte din partenerii care au participat la investiţie au ieşit din afacere şi au pretins daune mult prea mari, în opinia dezvoltatorului. Drept urmare, acţionarii au decis să intre cu proiectul sub protecţia insolvenţei. Ansamblul cu 71 de vile este finalizat în proporţie de 95% şi se discută cu BCR noi variante de finanţare a lucrărilor rămase. O parte din cumpărătorii care au optat pentru acest proiect au fost direcţionaţi către Sydney Residence, iar restul şi-au reziliat contractele.
Anul trecut, dezvoltatorul a decis intrarea în insolvenţă a proiectelor Adelaide Residence şi Darwin Residence. Primul are construite circa 30% din cele nouă blocuri programate, iar al doilea este un teren în suprafaţă de 2,8 hectare, fără credite pe el. În cazul proiectului Darwin Residence, care avea programate 200 de vile, s-a cerut insolvenţa pentru protejarea companiei de un fost partener. Mai exact, un fond de investiţii contractase un număr de locuinţe „pe hârtie“ pentru care plătise avans, dar ulterior s-au răzgândit şi au pierdut banii daţi, conf