Gherghel Iștoc (79 de ani), care a făcut cerere la primăriile din Bacău și Cleja pentru a primi titlul de „erou viu”, spune că a legat o amiciție cu Dinu Damaschin. Iștoc a fost prezent la înmormântarea șefului de la „Drepturile Omului" și a dus o coroană.
La înmormântarea lui Dinu Damaschin a luat parte și Gherghel Iștoc, cunoscut pentru insistența cu care reclamă autoritățile, pentru litigiile de fond funciar. Bărbatul a cerut în 2011, la primăriile din Bacău și Cleja, să devină „erou viu", deoarece a suferit atât pe timpul regimului Ceaușescu, cât și după 1990. La înmormântare a venit pentru a duce o coroană de flori. Totodată, Gherghel Iștoc a recunoscut că îi era subordonat lui Dinu Damaschin, la Societatea Internațională pentru Drepturile Omului (SIDO). „L-am cunoscut pe Dinu, era un om pentru oameni. A încercat să mă ajute la problemele mele. Iar eu m-am înscris la „Drepturile Omului", mi-a dat și legitimație, a spus Iștoc.
Un bărbat din Cleja vrea să fie numit de Primărie „erou viu“
În ciuda susținerii pe care a avut-o din partea lui Dinu Damaschin, Iștoc nu a reușit să obțină un rezultat favorabil din partea primăriilor. „Nu mi-au răspuns nici acum, dar eu mai aștept. Vreau să fiu erou viu. Să cunoască lumea istoria lui Gherghel Iștoc", a mai spus bătrânul.
O propunere pentru a fi numit erou, dar post mortem, a venit zilele acestea și pentru Dinu Damaschin, care a murit într-una din sălile de judecată ale Curții de Apel din Bacău, după 57 de zile de arest preventiv și greva foamei. Vasile Botomei, doctor în drept, a propus ca instanța în care a murit să se numească Curtea de Apel „Erou Dinu Damaschin", iar dacă acest lucru nu va fi acceptat, măcar sala să-i poarte numele luptătorului de la „Drepturile Omului".
Declar românul civilizat erou viu. Despre patimile celor cu bun-simţ