Un stoc de birouri moderne similar cu cel din Bucuresti, o cerere de spatii tot mai mare din partea multinationalelor si dinamismul dezvoltatorilor, care inca mai construiesc, sunt cateva dintre avantajele cu care Timisoara continua sa atraga atentia companiilor care vor sa intre sau sa se extinda in Romania.
Din punct de vedere al pietei imobiliare, Timisoara nu este doar liderul din vest, ci reprezinta singurul oras din afara Capitalei cu un stoc de birouri construite la standarde internationale, arata un studiu recent al companiei de consultanta imobiliara Jones Lang LaSalle in parteneriat cu Ralf Consulting.
Stocul modern de spatii de birouri din Timisoara este estimat la 89.800 mp, dintre care jumatate reprezinta cladiri de clasa B. Din stocul disponibil de clasa A, peste 70% se afla in proiectul City Business Centre (foto), unde au fost finalizate pana in prezent trei cladiri, potrivit studiului citat.
Analiza Joness Lang LaSalle nu include si stocul de clasa B, estimat la 26.500 mp, unde peste 50% dintre birouri sunt goale.Pentru cladirile clasa A, rata de neocupare este de circa 7%, in timp ce pentru spatiile clasa B, urca la 10.
„O serie de companii prezente in City Business Centre si in alte cladiri moderne si-au exprimat intentia de a-si extinde operatiunile din Timisoara. Aceste companii sunt jucatori din IT&C, auto, dezvoltari de produse sau servicii. In total, estimam ca cererea activa este de 50.000 – 70.000 mp”, sustin reprezentantii Jones Lang LaSalle.
Chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A din Timisoara variaza intre 15 si 17 euro/mp plus TVA, la care se adauga service charges de 3-3,5 euro/mp plus TVA.
Pe langa proiectele existente, o serie de cladiri se afla in curs de dezvoltare: Fructus Plaza (un proiect mixt), care va cuprinde 8.000 mp si urmatoarele doua cladiri ale City Business Centre, cu 7.8