Studiul EDUCATIVA, derulat la ultima ediție a RIUF cu ajutorul a 3.444 de respondenți arată că motivele principale ale tinerilor români care pleacă la studii în străinătate sunt: oportunităţile sporite de peste hotare (fie ele educaționale sau de carieră), învăţământul de calitate şi acumularea de experienţă profesională internaţională.
Principalul motiv invocat pentru a pleca la studii este reprezentat de oportunitățile sporite, fie ele educaționale sau profesionale, existente în străinătate (36.21% dintre respondenți). 27.15% dintre respondenți au declarat că motivul este calitatea învățământului de afară, iar 12.75% spun că vor sa plece pentru experiența dobandită prin intermediul studiului în străinătate. 6.28% speră să găsească un trai mai bun în altă țară, 3.27% spun că își doresc să se dezvolte personal și profesional, iar 3.11% dintre respondenți declară că studiul afară le poate aduce un job mai bun.
Printre celelalte motive menționate se numără și oferta educațională mai largă (lipsa domeniului de studiu dorit din oferta universităților românești), perfecționarea limbii străine sau diplome mai bine văzute.
Domeniul cel mai interesant pentru studenții români este Business (20% dintre respondenți declarând că vor să studieze acest domeniu). Pe locul 2 se situează IT&Computer Science și Marketing (17% fiecare), urmate la o distanță mică de economie (16%), jurnalism (15%) și limbi străine, management turistic, politica și REI (fiecare cu 14%). Cele mai puțin căutate domenii de studiu în străinătate par a fi contabilitatea și istoria.
Printre programele ce pot fi găsite la RIUF se numără și criminalistică, inginerie aeronautică, design vestimentar, ilustrație și animație și multe alte cursuri specifice din diferite domenii.
Privind țările în care-și doresc să studieze, destinația preferată a Românilor răm