Inscrierea intr-o competitie, in Romania, pentru un rol, fie el profesional, fie din lumea ONG-urilor, fie pentru promovare, pur si simplu, transforma oamenii din colegi, prieteni, camarazi, in… dusmani! Avem nespus de multe exemple in politica, sport, organizatii nonguvernamentale, dar, in ultima vreme, mai ales in mediul academic.
Legea educatiei, care-i aduce acum pe terenul competitiei pentru posturile de rectori sau la varful senatului pentru vreo universitate, a generat tehnici de comunicare, lobby, negociere, unele mai bizare decat altele, ba, adesea, caraghioase. Am vazut oameni, pana ieri aproape draguti, transformati, sub „bagheta” cate unui “consilier de imagine”, din oameni decenti in personaje de desene animate. Am vazut disperarea in ochii unora dintre ei, transformarea expresiilor lor, ca si cum urmeaza… sfarsitul lumii! Poate ca sfatul intelept, conform caruia decenta aduce mai mult profit decat orgoliul, ar trebui rememorat, din vreme in vreme.
La Universitatea de Vest, lucrurile au fost simple, rectorul a fost ales din primul tur, complicatiile, si ele, minime. Urmeaza, la Universitatea Politehnica, turul doi, dupa ce in competitie au fost sase candidati, fiecare cu drepturile sale. Pregatirile pentru turul doi au scos la iveala atitudini despre care, cu mare efort, am putea aprecia ca fiind din lumea academica: complicitati, trocuri, lansari de zvonuri, chiar unele amenintari, tentative de demontare a realitatilor, atacuri la nivelurile unor perceptii care ar fi dus la interpretari eronate. Daca pozitia domnului Robu, de candidat la functia de presedinte al senatului, s-a transformat in cea de presedinte efectiv, atunci lupta s-a mutat in planul in care a aparut candidatul Radu Vasiu, in opozitie cu Viorel Serban, pentru turul doi. Domnul Serban si-a ales ca… viitor prorector pe unul dintre fostii contracandidati, pe un domn pro