Parintii isi pot inscrie copiii in clasa pregatitoare la orice scoala doresc, iar in cazul scolilor cu concurenta foarte mare se pot face ajustari ale cifrei de scolarizare, insa pana la capacitatea de cuprindere, a declarat Oana Badea, secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei. In cadrul unei conferinte de presa, aceasta a anuntat ca Legea Educatiei Nationale prevede ca intrarea in clasa pregatitoare se face in jurul varstei de 6 ani, dar daca un parinte doreste sa isi inscrie copilul de 5 ani in clasa I sau in clasa a II-a, el are aceasta posibilitate, daca evaluarea psihosomatica spune ca este in beneficiul copilului.
"Invatatorul cu care va incepe copilul clasa pregatitoare va coordona colectivul pana la sfarsitul clasei a IV-a", a precizat Oana Badea. Secretarul de stat a anuntat ca MECTS a finalizat recenzarea copiilor de 6-7 ani, iar datele sunt in curs de centralizare si procesare la minister. In ce priveste mobilierul din clasele pregatitoare, vor fi banci individuale, mobilierul va fi modular, astfel incat sa se poata schimba dupa tipul de activitate, si este conceput si un spatiu de joc in sala de clasa, sustine Badea.
Oana Badea Foto: HotnewsCele mai importante declaratii ale secretarului de stat in Ministerul Educatiei, Oana Badea:
22 de state europene stabilesc prin lege debutul invatamantului obligatoriu la 6, 5 sau 4 ani. Majoritatea tarilor europene au optat pentru varsta de 6 ani. Romania este a 14-a tara din Europa care decide ca invatamantul obligatoriu sa inceapa la 6 ani.80% este rata bruta de cuprindere a copiilor in invatamantul prescolar, pentru anul 2010-2011. Obiectivul european este de peste 95% pentru anul 2020. Deci aproximativ 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 3 si 6 ani nu au fost niciodata la gradinita, in Romania. Clasa pregatitoare egaleaza, intr-un fel, startul in invatamantul primar.