De șase ani prezentă la bilanțul acestei instituții, procurorul general a declarat că se simte ca un membru al echipei. Însă, Kovesi a adus și critici polițiștilor, pentru superficialitate.
Laura Codruța Kovesi a început prin a sublinia faptul că polițiștii și procurorii ar trebui să aibă în statistici același număr de dosare. Aceeași critică a fost adusă de procuror și în alți ani și a îndemnat de fiecare dată: „să nu mai numărăm bețele!”. Koveși a amintit polițiștilor că nu este suficient să înceapă o anchetă și că sunt foarte multe dosare care nu au finalitate: „A crescut într-adevăr numărul infracțiunilor constatate dar nu au finaliate”, i-a dojenit Kovesi pe polițiști.
În plus, i-a sfătuit pe polițiști să nu mai prelungească dovezile de circulație în cazul șoferilor care conduc sub influența băuturilor alcoolice. „Este inadmisibil să omoare un om iar în ziua următoare să conducă”, este de părere procurorul general.
Șeful Poliției Capitalei, DGA și criminaliștii, felicitați
De asemenea, Kovesi a explicat că și recuperarea prejudiciilor este foarte importantă pentru cetățeni dar și faptul că unii infractori se plimbă cu mașini de lux pe care nu și le pot justifica. „Există o tendință de a înregistra dosare, se trimit la Parchet dar se uită să se confiște bunuri, se uită că pe cetățean îl interesează recuperarea prejudiciului”, a subliniat procurorul. În continuare, Kovesi a declarat că cea mai mare parte a dosarelor de la Ministerul Public provin de la DGA, iar șeful Poliției Capitalei(chestorul Vasile Viorel- n.red.) a avut o colaborare bună cu procurorii, mai ales prin faptul că a semnat multe dispoziții comune. Kovesi a ținut să le multumescă și criminaliștilor pentru expertiza dată.
Referindu-se la cazurile de ultraj, Kovesi l-a contrazis pe seful Poliției Române, chestorul Liviu Popa, spunând că a crescut numărul acestora. @N_P